Araştırmalarda bulgular nasıl yazılır?
- Gulbu Tanrıverdi
- 11 Tem 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2024

Arkadaşlar bulgular sizin bulduklarınızdır. Yani sizin çalışmanızı özgün yapan yeni sonuçlardır.
Bulguları tablo, fotoğraf, resim, grafik ve daha birçok şekilde verebilirsiniz.
Araştırma yapan bir estetik cerrah olsaydınız öncesi ve sonrası fotoğraflar çok şey gösterebilirdi:))
Hemşirelik çalışmalarında bulgular genel olarak tablo ve grafiklerle verilir.
Burada birkaç püf nokta var. Bir makalede ortalama 5 tablonun üzerine çıkmaması önerilir. Yani her bin kelime için ortalama bir tablo.
Tabloda verilen bütün bulguları açıklamak zorunda değilsiniz. Zaten önerilmez de. Çünkü makalelerde kelime sınırlaması var. Ancak tezlerde bir de uzun olsun isteği olduğu için istiyorsanız tablo içindeki bütün verilerin dökümünü yapabilirsiniz. ancak gereksiz...
Bulguları verirken “saptandı, belirlendi, ifade edildi, görüldü” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Aynı ifadeleri art arda yazmayın lütfen gerçekten gözü çok yoruyor. Düşünsenize tüm cümleleriniz bulgularda "saptandı" ifadesiyle bitirilmiş.
Tablolarınızı açıklarken her bir değişkenin en yüksek değeri üzerinden yazabilirsiniz. Aşağıda bir tablo için açıklama örneği yazdım.
“Hemşirelik öğrencilerinin çoğunluğunun kadın (%80, n=80), annesi (%75, n=75) ve babası (%87, n=87) üniversite mezunu ve ailesinin ekonomik durumunu çok iyi olarak algılayan (%90, n=90) öğrencilerden oluştuğu belirlendi ( tablo 1).”
Aynı tabloyu onlarca farklı versiyonda da yazabiliriz.
“Tablo 1’de görüldüğü gibi hemşirelik öğrencilerinin %80’inin (n=80) kadın, %75’nin (n=75) annesinin, %87’sinin (n=87) ise babasının üniversite mezunu olduğu ve %90’nın (n=90) ailesinin ekonomik durumunu çok iyi olarak algıladığı belirlendi. “
Arkadaşlar yukarıda da gösterdiğim gibi tabloya atıf yapmak oldukça önemli. Cümlenize Tablo 1 olarak başlayabileceğiniz gibi cümlenin en sonuna (Tablo 1) olarak da ekleme yapabilirsiniz.
Önerim tablolarınızı ilk çizerken Word sayfasında yapmanız. Tüm çizgileri olan bir tablo olmasını tercih edin. Gönderdiğiniz derginin yazım kurallarına göre tablonuzu daha sonra düzenlersiniz.
Tabloda çalıştığınız evren/örneklem sayısını lütfen tablo başlığının hemen yanına parantez içerisinde verin.
Örneğin: Tablo 1. Hemşirelik öğrencilerinin sosyodemografik özellikler (n=100)
Tablonun sonuna toplam değerleri vermeyin lütfen.
Bulgular kısmı eğer bazı dergilerde olduğu gibi tartışma ile birlikte verilmesi gerekmiyorsa yorum içermemelidir. Gelecek zaman kullanılmamalıdır. Tercihen “yapılmıştır, edilmiştir, bulunmuştur” gibi ifadeleri de kullanmamaya çalışın.
Eğer hipotezleriniz, araştırma sorularınız var ise bulgularınızın alt başlıklarını da bu doğrultuda oluşturabilirsiniz. Hatta oluşturduğunuz başlık altına hipotezinizin red-kabul durumunu da yazmalısınız. “H1 hipotezi kabul edildi” gibi.
Eğer çalışmanızda ölçek kullandıysanız mutlaka ölçek tablosu yapmalısınız. Doktora tezimde bolca ölçek kullandığım için onu incelemenizi öneririm.
Arkadaşlar tablolarınızın açıklamasını yazarken doğru ifadeler kullanmanız önemlidir. Örneğin korelasyon tablosunun açıklamasını yazarken "...ilişki olduğu belirlendi" t-testi yapmış, varyans analizi gibi farklılık testleri kullandığınızda "...farklılık saptandı" gibi cümle kalıplarını kullanın. Bakıyorum tabloda farklılık testleri kullanmış ama bulguları yazarken ilişki vardır demiş. Bu tür onlarca makale var sistemde.
Tabloda anlamlı sonuçların hangileri olduğunu bilmeniz de önemli. Arkadaşlar p=0.05 üstünde bir değer ise sonuç anlamsız demektir. Yani anlamlı olması için p değeri 0.05’den küçük olmalıdır. Bakıyorum p=0.052 ama anlamlı denmiş.
Bir başka ayrıntı p<0.05 demek %5 hata payı ile anlamlı demektir. Arkadaşlar “>” yani büyüktür işareti anlamsız “<” yani küçüktür işareti anlamlı sonuçlar için kullanılır.
Bulguları yazarken ortalamayı mutlaka standart sapma ile birlikte mümkünse yüzdeleri de sayı ile birlikte vermek gerekli.
Bulgular kısmının başlık, amaç ile uyumlu olması gereklidir. Başlıkta eleştirel düşünme ile kültürel zekâ arasındaki ilişkiyi belirleyen bir çalışma yaptıysanız bulgularda bu tablo mutlaka olmalı. Bu tablo küçük bir tablo olabilir. Ancak çalışmanın özü olduğunu unutmayın lütfen. Gerekirse çalışmanızın sonucunu grafiklerle de destekleyebilirsiniz.
Bazen çalışmanız sadece iki tablodan da oluşabilir. Bu çalışmanın yetersiz ve kötü olduğu anlamına gelmez. Çünkü amacını ortaya koyan sonucu vermişsin. Önemli olan bu.
Ama biraz şu baskı var araştırmacılar üzerinde. Ne yani hepsi bu mu?
Arkadaşlar “E = mc²” hepsi buydu…
Bulgularla ilgili daha sonra örnekler üzerinden de yazacağım. Şimdilik aklıma gelen püf noktaları sizinle paylaşmak istedim.
Comments