top of page

Araştırmalarda kaynaklar nasıl yazılır?

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2024



Arkadaşlar bugün size eğer bilmiyorsanız sizi çok mutlu edecek iki kolay kaynak yazma yöntemini anlatacağım. Özellikle bunlardan habersiz olan öğrencilerim bunu öğrendiklerinde maden bulmuş gibi oluyorlar.

Öncelikle birkaç püf noktadan bahsedeyim. Arkadaşlar kaynaklarınız araştırma konunuzla ilgili ve güncel olmalıdır. Eğer kaynaklarınız arasında tez, bildiri ve internet kaynakları kullandıysanız makalenizi göndereceğiniz dergiyi buna göre seçmenizi öneririm. Bazı dergiler bu tür kaynakları kaynakçada görmek istemiyor. Bazı dergiler kaynak sayısına 40-50 gibi sınırlamalar getiriyor. Bazı dergiler sadece son beş yılın kaynaklarını kabul ediyor. Bazı dergiler kaynakların en az %50’si son beş yılın olsun istiyor. Böylece kaynaklarınızın içeriği sizin göndereceğiniz dergiyi de etkileyecektir. Lütfen bunu göz ardı etmeyim.

Makalenizi ilk yazmaya başladığınız andan itibaren kaynaklarınızı da yazmaya başlayın lütfen. Bazen öğrencilerim makaleyi getiriyor. Kaynaklar yok. Sonradan ekleyeceğiz diyor. Arkadaşlar makaleye başladığınız an nereden bir cümle aldıysanız hemen onu kaynaklara ekleyin ve parantez içinde belirtin.

Arkadaşlar kaynakları nasıl yazacağınız konusunda bütün dergilerin yazarlara bilgi kısmını takip ederek destek alabilirsiniz. Çoğu dergi APA formatı istiyor ama farklılıklar da yo değil. Önemli olan yazarlara bilgi kısmına girin ve orada size yapılacak detaylı yönlendirme ile kaynaklarınızı hem makale için de hem de kaynaklar kısmında düzenleyin. Size önerim orijinal makalenizde kaynaklarınıza birer numara vererek yazmayın. Orijinal hali bittikten sonra dergi kaynakları sayı ile göstermenizi istiyorsa bunu yaparsınız. Ama her zaman elinizde mutlaka yazarlara ait açık bilgilerin olduğu orijinal dosya bulunsun. Metin içinde onlarca farklı kaynak gösterimi var. Birkaç örnek verebilirim:

· Kültürlerarası hemşirelik kültürel uygun bakım vermeyi amaçlar (Leininger, 2004; Tanrıverdi ve ark., 2017).

· Kültürlerarası hemşirelik kültürel uygun bakım vermeyi amaçlar (Leininger 2004,Tanrıverdi vd. 2017).

· Kültürlerarası hemşirelik kültürel uygun bakım vermeyi amaçlar (1,2).

· Kültürlerarası hemşirelik kültürel uygun bakım vermeyi amaçlar [1,2].

Bakın hepsi aynı cümle. Ancak her biri farklı. Birinci ve ikinci sıradakiler size orijinal dosyanızda tutmanızı istediğim format.

Şimdi size arama motorlarından iki kaynak çekme yöntemini anlatacağım. Muhtemelen ilkini çoğunuz biliyor. İkinciyi kiminle paylaştıysam bilmiyordu. Ama burada mutlaka bilenler vardır.

İlki şu. Arkadaşlar tarama yapmak için Google akademiğe girin. Anahtar kelimelerinizi yazın. Ben anahtar kelime olarak kültürel yeterlilik yazdım. Hemen altında ikinci sırada alıntı yap var. Ona tıklayın ve kaynağınızı hazır bir şekilde kopyalayın kaynaklara yapıştırın. Dikkat ederseniz hemen kaydedin yanında. Üzerini tıkladığınızda makalenin kaynaklara aktaracağınız formatı gelecektir. Bazen yanlışlıklar olabiliyor ya da sayfa numaraları eksik oluyor. Onu da ekleyin lütfen.




İkinci yol ise Pubmed taramalarında. İtiraf etmeliyim bu muhteşem bir şey. Pubmed’e girin. anahtar kelimeleriniz yazın. Almak istediğiniz yayınların yanına tik atın. Sonrasında safe kısmını işaretlerin. Bir anda kullanacağınız 30-40 makale DOİ numarası da dahil kopyalanmak için hazır olacaktır.




Ben ilk yayını işaretledim. Save dedim ve karşıma hemen bu döküm geldi.

1: Sharifi N, Adib-Hajbaghery M, Najafi M. Cultural competence in nursing: A concept analysis. Int J Nurs Stud. 2019 Nov;99:103386. doi: 10.1016/j.ijnurstu.2019.103386. Epub 2019 Aug 2. PMID: 31404821.

Arkadaşlar henüz bilmeyenler ise eminim çok mutlu olacaklardır.

Kaynaklar hakkında şimdilik bu kadar aktarım yeterli diye düşünüyorum.

Kommentare


bottom of page