top of page

Araştırmalarda tartışma nasıl yazılır?

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2024





Arkadaşlar tartışma yazarın en özgür olduğu kısımdır. Yazar bulduklarını burada diğer çalışmalarla karşılaştıracak ve yorumlayacak. Sonuçları literatür ile uyumsuz olmasının nedenlerini geçmiş bilgi ve deneyimleri doğrultusunda tartışacak.

Tartışma özgündür, özgürdür.

Neden böyle yorumladın denecek yer değildir.

Yazar saçmalamış böyle yorum olur mu denecek yer değildir.

Bu bağlamda konu seçiminin önemini hatırlamakta yarar var. Kişi bilgi birikimi olmayan bir konuda araştırma yapmaya girişmemelidir. Çünkü sonuçları yorumlarken bu birikimine ihtiyaç duyacaktır.

Tartışmada yazar kendi sonuçlarını destekleyen ya da desteklemeyen kaynakları tarafsız bir şekilde kullanmalıdır. Taraf tutmamalıdır. Sonuçlarını bazı çalışmalar desteklerken bazı çalışmalar desteklemeyebilir.

Yazarın bulgusu yapılan diğer tüm çalışmalar ile benzer doğrultuda bir sonuca sahip ise yazar şunu yazabilir: "Bu çalışmanın sonuçları yapılan diğer çalışma sonuçlarıyla benzerdir".

Sonuçlarını desteklemeyen çalışmalarla farklılıkların neden kaynaklandığını araştırmacı yorumlamalıdır. Tartışma dünya literatürü ile yapılmalıdır.

Bulduğunuz sonuç ile ilişkili hiçbir araştırma sonucuna ulaşamıyorsanız benzer gruplarda yapılan çalışmalar ile tartışabilirsiniz. Bunu belirtmenizde yarar var. Hemşirelik öğrencilerinde benzer konuda yapılmış herhangi bir çalışma sonucuna ulaşılamadı. Bununla birlikte sağlık alanında eğitim gören öğrencilerde yapılan araştırma sonuçlarına göre… diyerek devam edebilirsiniz. Burada sizin yapacağınız yorum oldukça önemli olacaktır.

Konunuz çok çalışılmış bir konu ise kanıt düzeyi yüksek, geniş evrenlerde yapılmış ve güncel araştırmaları kullanmanız oldukça önemli.

Tartışma kısmında sosyodemografik veya tanımlayıcı özellikleri tartışmanız gerekmez. Ancak başlık ve amacınızda bunlarla ilişkili bir konu belirlediyseniz o zaman iş değişir. Yani sosyodemografik özelliklere göre kültürel yeterliliği araştıracaksanız elbette burada bir karşılaştırma yapmanız tartışmada da ele almanız beklenecektir.

Lütfen başlık ve amacınız ne ise onu tartışın.

örneğin: amacınız kültürel zekâ ile kültürel yeterlilik ilişkisini belirlemekti ve bir ilişki buldunuz. O zaman tartışmada konuyla yapılan çalışmalarda ilişki var mı yok mu? Sizinkinde neden ilişki var da diğerlerinde yok bunu tartışın.

Diyelim ki çalışma sonucunuzla ilgili hiç bir çalışmaya ulaşamadınız. O zaman bu konuları ayrı ayrı ele alan çalışmalara bakın, klasik kitaplara bakın, modellere bakın. Bu kavramlar arasındaki ilişki sorgulayan diğer disiplinlerdeki çalışmalara bakın.

Bir kez daha ifade etmeliyim ki iyi bilmediğiniz bir konuda çalışmaya başlamayın. Tartışmada çok zorlanırsınız.

Comments


bottom of page